Ruud Dingemans, redacteur van het eerste uur bij MacFan, is maandagavond op 48-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Als gevolg van zijn ziekte moest hij eerder al zijn bijdragen aan MacFan.nl opgeven en ook het schrijven van artikelen lukte niet meer. De serie over Apples meest succesvolle Macintosh-modellen die MacFan momenteel publiceert voltooide Ruud in het zicht van zijn definitieve deadline.
MacFans eerste hoofdredacteur Alfred Konijnenbelt gedenkt Ruud met de volgende woorden:
Ruud Dingemans was, misschien wel als enige binnen de groep van freelance-medewerkers van MacFan, een waarachtige nerd. Technologie was zijn lust en zijn leven, hij kende de specificaties van zo’n beetje elke Mac uit zijn hoofd, tot in de kleinste details. Overdag sliep hij grotendeels, ‘s avonds en ‘s nachts waren zijn productieve uren.
Sinds de website van MacFan in 1998 de lucht in ging, verzorgde Ruud de dagelijkse nieuwsvoorziening. Primeurs scoorde hij dus ook vooral in de nachtelijke uren, als de collega’s op één oor lagen. De meeste artikelen hadden een invoertijd van rond de 06:00 uur, wanneer hij zijn dagelijkse zoektocht naar relevant nieuws had afgerond.
Want nerd of niet, Ruud was vóór alles journalist. Met de bijbehorende mores van een verslaggever: feiten zijn feiten, en nieuws is pas geschikt voor publicatie als het bij een tweede bron gecheckt is. Het fenomeen ‘gerucht’, dat bij veel andere Apple-georiënteerde sites furore maakte, was hem een totale gruwel. Mede door die onwrikbare opstelling groeide de site MacFan.nl uit tot een misschien niet altijd even sexy, maar wel door en door betrouwbare nieuwsvoorziening rond Apple, Mac en omstreken.
Ook de artikelen die hij voor MacFan schreef waren altijd doorwrocht en vol goed onderbouwde feiten. Ruud had een lichte hang naar het verleden, toen Apple nog niet zo mainstream was. Ook al omdat hij zich graag met computers omringde en bepaald geen brede beurs had; tweede- of derdehands Macs zijn nu eenmaal een stuk goedkoper dan de nieuwste modellen. Meestal kreeg hij die alleen in handen tijdens een test. Voor MacFan heeft hij heel wat feiten in historisch perspectief geplaatst.
Apetrots was hij op het mailcontact dat hij enige tijd met Apple-medeoprichter Steve Wozniak onderhield. Woz, zoals hij hem amicaal noemde, was een dankbare bron van informatie, ook al omdat Steve Jobs jeugdvriend niet bang was om een dwarse mening of een onconventioneel inzicht te delen.
Een van de andere hoogtepunten van Ruuds leven was daarnaast ongetwijfeld zijn wekenlange reis door Japan. Die had hij, zoals alles wat hij deed, tot in de puntjes voorbereid. Een jaar van tevoren, misschien al wel langer, was hij al aan een cursus Japans begonnen om ook met anderen dan universitair geschoolde mensen te kunnen praten. De reisroute stond ook al lang van tevoren vast. En natuurlijk kon hij het niet laten om een verslag van de Apple Store in Tokyo de wereld in te sturen, ook al was dat niet echt vers nieuws meer. Voor wie Ruud niet zo goed kende was de reis naar het Oosten misschien een verrassing, want verder kwam hij niet zo vaak buiten zijn Brabantse dorp onder de rook van De Efteling.
Een ongeneeslijke hersentumor maakte veel te vroeg een einde aan het leven van Ruud Dingemans.
Tot zover Alfred Konijnenbelt.
Journalist Ruud Dingemans behaalde in 1992 zijn diploma aan de academie voor journalistiek in Tilburg. Hij kwam in technologisch-journalistiek vaarwater via Start, het tijdschrift over de Atari ST. Later werkte hij mee aan het Amiga Magazine en toen uitgeverij Divo MacFan oprichtte in 1995 was Ruud er eveneens bij.
Naast de achtergrondartikelen verzorgde Ruud lange tijd het advies aan lezers die met problemen rond Apple-hardware en -software bij MacFan aanklopten. Ook collega’s konden altijd voor een behulpzame suggestie terecht bij deze koploper in dienstjaren.
↧
MacFan-redacteur Ruud Dingemans overleden
↧